Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

freqüència

f. [LC] Qualitat de freqüent, repetició reiterada i a curts intervals d'un acte, d'un esdeveniment. La freqüència de les seves visites. La freqüència de les pluges en aquesta contrada. Venir amb freqüència.
f. [MT] Nombre de repeticions d'un fenomen observat, o la seva raó respecte al nombre total d'observacions.
f. [FL] Nombre d'aparicions d'un element lingüístic en un corpus determinat.
f. [FIF] [TC] Nombre d'oscil·lacions per unitat de temps en un fenomen periòdic, igual a la inversa del període. Alta freqüència. Baixa freqüència. Freqüència de ressonància.
[TC] [FIF] freqüència central Mitjana aritmètica de les freqüències extremes que defineixen un canal. La freqüència central d'aquest canal de televisió és de 850 megahertzs.
[FIF] [TC] freqüència ciclotrònica Freqüència angular a la qual giren les partícules carregades elèctricament a l'interior d'un ciclotró.
[FIF] [TC] freqüència de tall En un filtre, freqüència per a la qual la magnitud de sortida sofreix una atenuació de 3 decibels.
[FIF] [TC] freqüència giromagnètica Freqüència corresponent a la rotació d'una partícula electritzada que, introduïda en un camp magnètic uniforme perpendicular a la seva velocitat, descriu una trajectòria circular.
[TC] [FIF] freqüència intermèdia En els receptors superheterodins, freqüència del senyal resultant de la mescla del senyal rebut i el de l'oscil·lador local, que és igual a la diferència de les dues freqüències.
[FIF] [TC] freqüència musical Freqüència audible corresponent a la zona de baixes freqüències de les notes musicals.
[LC] [TC] freqüència vocal Freqüència compresa dins la banda utilitzada per a la transmissió de la paraula.
f. [TC] freqüència modulada Sistema de ràdio que utilitza la modulació de freqüència.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions